Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (2024)

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (1)SaskiaDe Cobb Premier Air, toveren op kolen. Een paar jaar geleden stonden we op camping Domaine d’Esperbasque in Zuid-Frankrijk. Het was onze eerste zomer dat we met een vouwwagen kampeerden. Naast ons op de camping stonden een man en een vrouw. De man ging elke ochtend fietsen en de vrouw ging dan aan de gang met een wonderlijke barbecue. Ze maakte er de heerlijkste gerechten op. Na deze vakantie zijn we op zoek gegaan naar een dergelijke barbecue en het bleek een Cobb BBQ te zijn. Nu kreeg ik de mogelijkheid de Cobb Premier Air te proberen. In deze review lees je mijn ervaring.

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (2)

Inhoud....

Wat is een Cobb BBQ?

Kamperen en barbecueën zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat je de laatste jaren op steeds minder campings in de zomer op kolen mag barbecueën, ging er bij ons standaard een grilletje op gas mee, maar dat is toch niet echt. Een Cobb bestaat uit een roestvrijstalen mand met daarin een roestvrijstalen kom. In het midden van deze kom zit een mandje waarin je de Cobble Stone kunt leggen, een soort grote briket, speciaal voor de Cobb.

Welke Cobb BBQ?

Ik testte een Cobb Premier Air, maar er zijn verschillende uitvoeringen, zelfs eentje op gas voor als je dat zou willen. De verschillen zijn niet heel groot en niet altijd meteen zichtbaar, dus hieronder een overzicht van de verschillen tussen de types:

Cobb Premier: Dit is het basismodel waarbij de mantel onder de Cobb BBQ van roestvrij staal is gemaakt en ook deze kleur heeft. Hij heeft een grillplaat van 30 cm diameter.

Cobb Premier Air: Deze Cobb BBQ heb ik dus getest. Het verschil met de gewone Cobb is dat je door de gaatjes in de deksel iets meer controle hebt over de temperatuur. Deze is alleen beschikbaar met een roestvrijstalen onderkant en is 3 cm hoger dan de gewone Cobb Premier (35,5 cm).

Cobb Pro: Deze Cobb BBQ heeft een metalen mand aan de onderkant die in 6 verschillende kleuren te krijgen is. Zo kun je ook een knalrode of mintgroene Cobb op tafel zetten. Verder is hij gelijk aan de Cobb Premier.

Cobb Compact: De Cobb compact is iets kleiner en goedkoper dan de andere Cobb barbecues. Hij is 3 cm lager: 29,5 cm in plaats van 32,5 cm hoog. Dat kan net het verschil zijn of hij in je bagage past of niet. Deze Cobb is beschikbaar met een zwarte en roestvrijstalen mand aan de onderzijde.

Cobb Premier Gas: Zoals de naam al aangeeft, is deze Cobb aan te sluiten op een gasfles. Hier kunnen dus geen Cobble Stones of briketten in. Door de pootjes en het andere handvat is het met 40 cm de hoogste versie.

Cobb Pro Gas: Ook deze Cobb Pro Gas waar we ook een review van schreven werkt op gas, maar heeft een andere gasaansluiting op wegwerp gasbusjes die veelal beter verkrijgbaar zijn buiten Nederland.

Cobb Supreme: Is een extra grote Cobb BBQ. Deze heeft een ovalen grillplaat van 34 x 48 cm. Handig als je met grotere gezelschappen barbecuet. Hij is 28 cm hoog en alleen in roestvrijstaal te verkrijgen.

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (3)

De Cobb BBQ kun je op tafel of het gras gebruiken zonder schroeiplekken

Een groot voordeel van een Cobb BBQ is dat de onderzijde niet warm wordt. Je kunt hem daardoor overal gebruiken en zelfs op tafel zetten. En speciaal voor campings waar je niet met kolen mag barbecueën, zijn er beschrijvingen in verschillende talen, waarin wordt uitgelegd dat dat met een Cobb wel veilig kan, handig!

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (4)

Aansteken met een Cobble Stone is het makkelijkst

Het aansteken van de Cobb BBQ gaat heel eenvoudig. Het gaat het beste met een Cobble Stone, een speciale briket voor de Cobb barbecue. Je steekt deze zelfs zonder aanmaakblokje makkelijk aan. Het deed me denken aan het aansteken van sterretjes, met oud en nieuw. In een paar minuten kun je aan de gang. Je kunt de Cobb ook gebruiken met gewone steenkoolbriketjes (dan heb je wel een aanmaakblokje nodig) maar ik vond het echt heel lang duren voordat hij dan warm is. Het kan zijn dat ik te ongeduldig was natuurlijk, dat heb ik vaker met barbecues.

Een Cobble Stone brandt ongeveer twee uur, voor de meeste gerechten meer dan lang genoeg. Je grilt, bakt, rookt of wokt net boven de Cobble Stone. Je dekt de Cobb zelf daarna af met een grote ronde deksel, waardoor hij werkt als een oven. In het deksel van de Cobb Premier Air zitten luchtgaatjes waarmee je de temperatuur enigszins kunt regelen.

Lees ook: Quechua MH500 houtbrander voor jou getest

Eigenschappen Cobb Premier Air

Cobb Premier Air
Grill oppervlak707 cm2
Brander(s)n.v.t
Aantal personen:1 - 4
BrandstofCoblestone houtskool briket
Hoogte grill:19 cm
Gewicht3,6 kg
Warmtecapaciteit: n.v.t
Gem. gasverbruik: n.v.t.
Automatische ontstekeing:nee
Draagtas:optioneel
Pakmaat:32 x 32 x 35,5 cm
Standaard Assecoires: Bakplaat, handgreep
Opties: Tas, grillplaat, wok, rottistandaard, pizzasteen, bakvorm, waterketel
Prijs€€€

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (5)

Appeltaart en cake van de Cobb?

Oké, aan de slag. Want hoe prachtig zijn looks ook zijn, het gaat uiteindelijk om het resultaat. Ik had vooraf bedacht dat ik een aantal heel verschillende gerechten zou willen maken om de mogelijkheden van de Cobb uitgebreid te testen.

Ik begon met een appeltaart, zelfgebakken appeltaart op de camping, als dat zou kunnen! Ik vond het de eerste keer moeilijk om in te schatten hoe heet de Cobb wordt. Er valt niet veel te regelen aan de temperatuur. Als je de gaatjes in de deksel kleiner maakt, daalt de temperatuur wat, maar hoeveel precies dat weet je niet. Maar ondanks dat, lukte mijn taart fantastisch.

Op internet, bijvoorbeeld op de site van Cobb zelf of op andere sites, vind je heel veel recepten die zijn afgestemd op de hitte van een Cobble Stone, dus dan kan het eigenlijk niet fout gaan. Zelf inschatten vind ik nog steeds moeilijk, kwestie van uitproberen waarschijnlijk. En anders kun je het altijd even checken via de facebookpagina van Cobb.

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (6)

Maar vlees en vis gaat ook erg goed

Daarna ben ik aan de slag gegaan met drumsticks, met een groot stuk vlees en ik heb met succes een flink stuk zalm gerookt en die gebruikt als ingrediënt voor een pasta die ik weer in de wok gemaakt heb. Vlees en vis blijven lekker sappig en drogen niet uit omdat je indirect grilt.

En natuurlijk is de Cobb gebruikt als barbecue. Als je de Cobb BBQ op tafel zet, kan iedereen aan tafel blijven zitten en zijn eigen stukje vlees, vis of groente roosteren. Wel zo gezellig. Wat handig is, is dat je als je de taart of het vlees onder het deksel klaarmaakt, je er geen omkijken naar hebt. De Cobb doet zijn werk, er ontstaan geen vlammen en de temperatuur blijft constant.

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (7)

Gebruik je Cobble Stones slim

Als je iets maakt dat lange tijd nodig heeft, of als je gezellig twee uur wilt tafelen, gaat dat perfect. De meeste gerechten hebben alleen geen twee uur warmte nodig. Ik vind het jammer om de steen ongebruikt op te laten branden, ook omdat ik die best duur vind.

Op de restwarmte kun je natuurlijk je afwaswater verwarmen, maar je kunt ook zorgen dat je een bakblik met cakebeslag klaar heb staan of een ander lekker toetje. Of je roostert nog even wat marshmallows. De meeste keren is het me gelukt om met het restje warmte een heerlijke cake te bakken. Als je complimenten wilt scoren, dan verras je je campingburen met cake bij de koffie!

Om even snel een pizza te bakken of broodjes af te bakken, kun je beter wat briketjes in het mandje leggen. In elk geval kun je met wat puzzelen met kooktijden en de volgorde van verschillende bereidingen, een volledige maaltijd inclusief toetje klaarmaken op deze alleskunner.

Aardappeltjes roosteren bleek lastig

In de ring onder de bakplaat of het grillrooster kun je aardappeltjes roosteren, tenminste dat las ik in de gebruiksaanwijzing. Dat leek me handig, terwijl je een visje of een stukje vlees roostert, gril je onderin de aardappeltjes en alles is tegelijk klaar. Dat is me niet gelukt. Het kan aan mij liggen, maar de aardappeltjes die ik onderin de Cobb legde, zaten binnen de kortste keren onder de roetdeeltjes van de Cobble Stone. Dat vind ik echt minder lekker.

Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar ik heb nog geen manier gevonden waarop het lukt. Bovendien komt er toch een hoop vet van de grillplaat, dat onderin de Cobb loopt. Als je daar dan je aardappeltjes hebt liggen, vind ik dat niet zo smakelijk. Geen echt succes wat mij betreft. Je kunt daar wel aardappeltjes of groente poffen in aluminiumfolie, al wordt het folie ook wel vet dan.

Schoonmaken van de Cobb Premier Air gaat eenvoudig

Ik heb er een hekel aan als ik na afloop van een gezellige avond nog eens flink moet schrobben om het kookgerei weer schoon te krijgen. Het schoonmaken van de Cobb is echter een peulenschil. De buitenkant wordt amper vet en als je een speciale sleeve van folie in de roestvrijstalen ring legt waarboven je bakt of grilt, dan blijft de binnenkant schoon. Ideaal.

De sleeves kun je makkelijk meerdere keren gebruiken, dat scheelt weer in de kosten. Het mandje met de opgebrande Cobble Stone is bij de Premier Air uitneembaar en kieper je makkelijk leeg. Wel eerst goed laten afkoelen! De bakplaten en de grillplaat hebben een antiaanbaklaag, waardoor ze heel makkelijk schoon te maken zijn. Bovendien hebben ze precies het formaat van onze afwasteil, dat is fijn!

Lees ook: Welk camping gasstel is de beste? - 7 getest!

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (8)

Cobb accessoires: welke gebruik je nu echt?

Ik mocht de Cobb proberen met verschillende accessoires. Een grillplaat, een braadpan, een braadrek en een wok. Ik heb er ook nog een vleesthermometer bijgekocht, deze vind ik onmisbaar als je grote stukken vlees klaar wilt maken. En een bakblik dat onder de deksel past. Voor de appeltaart en de cake.

Het is heel handig dat je alles kunt opbergen in een praktische tas. Daardoor neem je hem gemakkelijk overal mee naartoe. Voor de lichtgewicht-kampeerder is hij niet geschikt. De Cobb die ik probeerde, weegt 3,9 kilo, maar alles bij elkaar weegt hij met een tas vol accessoires een kilo of 8. Als je een auto bij je hebt, is dat natuurlijk geen probleem.

Ik heb de Cobb ondertussen al best vaak gebruikt, vooral met de grillplaat en het braadrek. De wok heb ik pas één keer gebruikt, maar van de zomer op de camping komt deze vast wel van pas. De braadpan heb ik nog helemaal niet gebruikt. Ik ben nog geen recepten tegengekomen, waarbij ik deze nodig had. Bovendien is deze toch meer geschikt voor kortere bereidingen en daarvoor vind ik deze BBQ minder geschikt.

Om het echte barbecue-effect te bereiken gaan wij nog een speciaal barbecuerooster kopen. In plaats van indirect, gril je daarmee wel rechtstreeks boven de kolen. Hier hoort een groter brikettenmandje bij, zodat je je grilloppervlak vergroot.

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (9)

Cobb Premier Air

229,00Op voorraad

Vrijbuiter.nl

Sinds 30 juni 2024 01:10

De COBBPremier Air heeft een stoere uitstraling dankzij het stalen deksel. Door de gaten van de luchtregulatie grotendeels te sluiten kun je de temperatuur laten dalen. Zo heb jij tijdens het koken de touwtjes in handen. De vuurkamer van de Premier Air is uitneembaar voor meer schoonmaakgemak en...

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (10)

Beoordeling

8.2

gemiddeld

Meer dan een gewone barbecue
De Cobb Premier Air is meer dan een gewone barbecue. Het idee achter de Cobb is veilig koken. De Cobb is geschikt om mee te grillen, bakken, braden en zelfs om mee te roken.

  • Grillen

    8.0

  • Gebruiksgemak:

    7.5

  • Extra's:

    8.0

  • Kwaliteit:

    9.0

€179,00

Op voorraad

Bol.com

€179,00

Op voorraad

Kampeerwereld.nl

€189,95

Op voorraad

Bever.nl

€219,00

Op voorraad

Obelink.nl

€219,00

Op voorraad

Kampeerwereld.nl

€222,24

Op voorraad

Bol.com

€229,00

Op voorraad

Vrijbuiter.nl

€159,00

Niet op voorraad

Obelink.nl

€179,00

Niet op voorraad

Obelink.nl

€159,00

Niet op voorraad

Kampeerwereld.nl

Niet op voorraad

Kampeerhalroden.nl

Niet op voorraad

Kampeerhalroden.nl

Niet op voorraad

Kampeerhalroden.nl

€179,00

Niet op voorraad

Bol.com

€169,00

Niet op voorraad

Bol.com

Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

  • Buitenkant wordt niet warm
  • Binnen een paar minuten gebruiksklaar
  • Er ontstaat nauwelijks rook
  • Heel geschikt om uitgebreid te koken.
  • Veel accessoires te verkrijgen
  • Schoonmaken is zo gebeurd
  • De looks
  • Pakmaat

Minpunten

  • Niet goedkoop
  • Temperatuur lastig te regelen
  • Niet bedoeld voor snel BBQén
  • Roosteren in de ring lukt niet zonder dat er roet en vet op je eten komt

Mijn conclusie over de Cobb Premier Air

Als je het leuk vindt om op de camping lekker te koken en daar ook wat tijd aan wilt besteden, dan is de Cobb Premier Air een aanrader! Voor mij is het een blijvertje. Met wat creativiteit kun je er de heerlijkste gerechten volledig op klaar maken, heerlijk buiten voor je tent of caravan. Je kunt de Cobb overal neerzetten, omdat de onderkant koud blijft en je neemt hem in de bijbehorende tas makkelijk mee. Ik ben een BBQ-fan, liefst op houtskool. Met een barbecuerooster is de Cobb een volwaardige vervanger voor een houtskool-BBQ wat mij betreft. Maar dan met nog veel meer mogelijkheden door de vele accessoires.

Dit voorjaar ruilden wij onze Trigano voor een CombiCamp. Om ons te oriënteren op de nieuwe vouwwagenzat ik avonden te lezen over dit voor ons nieuwe merk. Ik kwam erachter dat vouwwagenkampeerders bijna altijd ook Cobb-liefhebbers zijn. Voor op de camping is hij dan ook erg geschikt. Bij ons hoort de Cobb vanaf nu bij onze standaard kampeeruitrusting! De Premier Air kost zonder accessoires 199 euro, de goedkoopste uitvoering kost 135 euro. De Cobble Stones kosten tussen de 13 en 15 euro voor een doos van zes.

Prijsvergelijking aanbieding Cobb bbq:

Cobb Premier

Cobb Premier Air

Cobb compact

Cobb Pro

Cobb Premier Gas

Deze Cobb werd door Cobb Nederland ter beschikking gesteld. Zoals je van ons gewend bent, delen wij altijd onze eigen oprechte ervaring op basis van eigen gebruik.

Koken op een Cobb BBQ, een handige alleskunner: Eerlijke review (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5747

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.